Blogi

 

23.02.2021

HELMIKUU 2021

 

Elinvoimaisuutta
ja tulevaisuudenuskoa(ko?)

Meitä keskipohjalaisia yhdistää moni asia. Yhteinen menneisyys, yhteinen identiteetti ja yhteinen tulevaisuus. Näiden lisäksi uskomme perheen voimaan, kaustislaiseen viulunsoittoon ja yhdessä tekemiseen. Näin uskallan sanoa.

Jos uskomme yhteiseen tekemiseen horjuu, se vaikuttaa monen keskipohjalaisen elämään. Yhdessä tekemistä ovat yrittäjyys ja yrittäjyyden tukeminen, vahvan vientiteollisuuden edistäminen, elinkeinojen toimintamahdollisuuksien turvaaminen, uusien innovaatioiden ja keksintöjen loputon kehittely, oppimisen ja sivistyksen tuominen mahdolliseksi kaikille sekä toisista huolehtiminen ja toimiminen yhdessä – yhteisen päämäärän eteen.

Keskipohjalaisen myönteisen ilmapiirin ylläpitäminen ja kehittäminen ei synny itsestään. Se vaatii tekoja meiltä kaikilta. Erityisen suuri vastuu myönteisestä ilmapiirin kehittämisestä ja tulevaisuuden uskon palauttamisesta on alueemme poliitikoilla. Unohtamatta mediaa.

MDI toteutti loka-marraskuussa 2020 kuudennen kerran valtakunnallisen kuntakyselyn, jolla kerättiin kuntien päättäjien ja ylimpien viranhaltijoiden näkemyksiä tulevaisuuden kunnasta. Kuntakysely kohdistettiin kaikkien Manner-Suomen kuntien (295 kpl) viranhaltijoille, valtuutetuille ja hallitusten jäsenille. Keskipohjalaiset päättäjät antoivat kyselyssä maakunnalleen hyvän kouluarvosanan (7,33). Elinvoimapolitiikan arvosanat ovat nousseet Keski-Pohjanmaalla kauttaaltaan aikaisempaan verrattuna. Maakuntamme elinvoimapolitiikka koetaan onnistuneeksi. ja sijoituimme koko maan arvioinnissa toiseksi parhaaksi.

Kyselyssä kysyttiin myös vastaajien näkemyksiä kuntansa kehitysnäkymistä puolen vuoden ja 3-5-vuoden päästä. Kyselyn tulosten perusteella keskipohjalaisissa kunnissa tulevaisuudenusko on vahvistunut selvästi aikaisempaan verrattuna.

Korona-aikana yhteiskunnallisessa päätöksenteossa, mediassa ja meissä kaikissa velloo kriisitietoisuus. Se on tärkeää yhteisten ponnistusten määrittämiseksi ja yksituumaisuuden rakentamiseksi. Mutta lamauttaako kriisitietoisuus meidät? Onko lakipiste saavutettu? Estääkö negatiivinen uutisointi toimimasta meitä rakentavasti ja oikein? Näyttää siltä, että kriisitietoisuus ja sen tuoma kriittisyys ulottuu melkein asiaan kuin asiaan. Itse näen niin, että tärkeämpää on positiivinen tulevaisuudenusko. On hyvä olla selvillä monenlaisista yhteiskunnallista ”kriiseistä”, mutta liiallinen ja negatiivinen huomio lamauttaa eikä kannusta kehittymään, toimimaan ja erityisesti - voimaan hyvin.    

Perinteisesti olemme tottuneet ymmärtämään, että samassa veneessä oleminen toimii paremmin kuin yksin huopaaminen. Ainakin tuloksellisesti. Tätä ajattelutapaa kaivataan keskipohjalaisilta tahoilta laajasti entistä enemmän. Negatiivisen uutisoinnin sijasta kaivataan rakentavaa myönteisyyttä ja sitä kuuluisaa tulevaisuudenuskoa – onko meistä siihen?

Itse haluan uskoa, että on. Keski-Pohjanmaan liiton meneillään oleva maakunnan tulevaisuuden vision, strategiapolun ja kehittämisohjelman laatiminen ovat tällaisia myönteisiä, yhdessä tekemisen mahdollisuuksia, joilla rakennetaan tulevaisuudenuskoa keskipohjalaisiin. Vaikka kyse on neljän vuoden välein toistuvasta suunnitteluprosessista, avaa se meille kaikille mahdollisuuden vaikuttaa. Käyttäkää tilaisuuttanne hyväksi – pyydän!

Ja lopuksi: Yhdessä tekeminen, yhteiset vaarat ja vaivat yhdistävät. Myös keskipohjalaisia.

Terveyttä ja jaksamista teille kaikille!

Maakuntajohtaja Jyrki Kaiponen

 
 

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme parantaa käyttökokemustasi. Jatkamalla vierailua verkkosivustolla hyväksyt, että tallennamme ja hyödynnämme laitteesi evästeitä. Lisätietoja

 
Sulje