EUROOPPALAISET MATKAILUTOIMIJAT MUKANA KESKI-POHJANMAAN MATKAILUN KEHITYSTYÖSSÄ
Keski-Pohjanmaan liitto on mukana kestävää matkailua edistävässä Interreg SYSTOUR-hankkeessa 03/2023–02/2027. Keski-Pohjanmaan liitto isännöi kansainvälistä hanketapaamista 9.-10.7.2024, jolloin hankekumppanit Espanjasta, Ranskasta, Unkarista, Italiasta ja Puolasta saapuivat Keski-Pohjanmaalle. Hankevieraat saivat mahdollisuuden tutustua ja antaa palautetta alueen matkailukentän hyvistä käytänteistä niin matkailijan kuin matkailukentän kehittämisen näkökulmasta. Hankkeen tavoitteena on edelleen kehittää Keski-Pohjanmaan matkailua elinkeinona, kasvattaa matkailuvirtoja ja kerätä kansainvälistä palautetta ja kokemuksia alueen vetovoimatekijöistä: upeasta luonnosta, rikkaasta kulttuuritarjonnasta ja monipuolisista elämyspalveluista.
Kaksipäiväisen vierailun ohjelmassa tutustuttiin mm. Kokkolan ainutlaatuiseen merenkulkuperinteeseen ja rannikkoseudun matkailuun sekä kestävään luonto-, erä- ja kalastusmatkailuun Salamanjärven kansallispuistossa. Lisäksi hankekumppanit pääsivät vierailemaan Kaustinen Folk Music Festivaleilla. Vieraat saavat kuulla myös kaustislaista viulunsoittoa, joka on vuonna 2021 liitetty Unescon ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön listaan. Hankevierailu päättyi vieraiden erityisesti toivomaan rantasaunaan Pienen Koirajärven rannalla.
Kokkolalle merenkulkuperinteellä on vahva historiallinen merkitys. Kokkolan Matkaoppaiden johdolla ensimmäisenä päivänä tutustuimme Kokkolan kaupunkipuistoon, Neristanin alueeseen ja museokortteliin, ja risteilimme Jennyllä Tankarin majakkasaarelle. Vierailta Tankarin upea saaristo sai kiitosta autenttisuudestaan. Samalla kävimme keskustelua myös rannikkomatkailun mahdollisuuksista ja kehityskohteista eurooppalaisesta näkökulmasta.
Vierailun jälkimmäinen päivä alkoi Kaustisella. Tutustuimme aineettoman kulttuuriperinnön käsitteeseen ja sen matkailullisiin mahdollisuuksiin Matti Hakamäen johdolla Kaustisen Kansanmusiikki-instituutissa. Ohjelmaan kuului myös vierailu Kaustisen festivaaleilla, jossa vieraat pääsivät mm. osallistumaan kansantanssin työpajaan. Kaustiselta matka jatkui Salamanjärven kansallispuistoon. KPEdun opiskelija Jenni Hotakainen kertoi suomalaisesta luonto- ja hyvinvointimatkailusta ja sen mahdollisuuksista Keski-Pohjanmaalla, ja vieraat saivat tutustua myös jokaisenoikeuksiin. Erä- ja kalastusmatkailuhankkeen projektipäällikkö Henrik Korkeamäki kertoi kalastusmatkailun edistämisestä maakunnassa. Koirasalmen upeat puitteet tarjosivat mahdollisuudet myös opastetulle patikointiretkelle kansallispuistossa sekä mahdollisuuden kalastaa ja saunoa rantasaunassa. Kiitämme kaikkia vierailun järjestämiseen osallistuneita yhteistyötahoja.
Kahden päivän opintomatkan jälkeen hankkeen pääpartneri järjesti työpajan Keski-Pohjanmaan tiloissa. Yhtenä hankkeen osa-alueena työstämme 3D-karttaa ja raporttia matkailuun ja alueen elinvoimaan vaikuttavista tekijöistä etsien yhtäläisyyksiä alueiden välillä. Työpajassa pääsimme tutustumaan tässä vaiheessa yhdessä kerättyyn tietoon ja antamaan palautetta niistä seikoista, joita toivoisimme valmiin analyysin korostavan.
SYSTOUR-hankkeen tavoitteena on edistää alueen matkailun saavutettavuutta, digitaalisuutta ja vetovoimaisuutta. Nelivuotisen hankkeen rahoitus tulee sekä EU:n Interreg Europe-ohjelmasta, että kansallisesta vastinrahoituksesta.
Lisätiedot
Jaana Ervasti
SYSTOUR-projektipäällikkö, matkailusuunnittelija
jaana.ervasti@keski-pohjanmaa.fi
040-1389031