Edunvalvontasuunnitelma

 

Keski-Pohjanmaan maakunnan menestys perustuu kestävän kasvun, hyvinvoinnin ja elinvoimaisuuden edellytysten turvaamiseen ja kehittämiseen. Keski-Pohjanmaan maakuntastrategian 2040 ja maakuntaohjelman 2022–2025 asettama maakunnan kehittämisen keskeinen missio ja tavoitetila on ”Hyvinvoiva kestävän kasvun maakunta”. 

Keski-Pohjanmaan maakunta on vahvasti riippuvainen koko alueen vetovoimasta ja pitovoimasta. Kasvua ja elinvoimaa maakuntaan luovat uudistumiskykyinen, innovatiivinen ja vetovoimainen osaaminen sekä kilpailukykyinen, monipuolinen ja kansainvälinen elinkeino- ja yritystoiminta, vahvana veturina keskuskaupunki Kokkola, Kokkolan alueen suurteollisuus sekä koko maakunnan elinvoimainen maatalous.

Maakunnan kasvu muodostuu kolmen kehittämispainotuksen kautta, jotka ovat osaaminen, kilpailukyky ja saavutettavuus. Läpileikkaavina kehittämistavoitteina ovat vahva maaseutu, ilmasto ja ympäristö, hyvinvointi ja yhteisöllisyys, veto- ja pitovoima sekä kansainvälisyys, jotka ovat tavoitteiden toteuttamisen mahdollistajia jokaisessa kolmessa avaintekijässä.

Keski-Pohjanmaan maakunnan menestyksen kasvattaminen ja kilpailukyvyn lisääminen on maakunnan liiton harjoittaman edunvalvonnan keskeisin tavoite. Vaikuttamisen ja edunvalvonnan kohteina ovat mm. päätöksentekijät, valtioneuvoston ministeriöt, valtion talousarvio, lainsäädäntö sekä valtionhallinnon eri ohjelmat ja suunnitelmat. EU:n edunvalvontaa toteutetaan itsenäisesti liiton toimesta suoraan EU:n päätöksentekijöihin ja valmisteluorganisaatioihin sekä Itä- ja Pohjois-Suomen yhteisen EU-toimiston toimesta ja avustamana. Erityisesti edunvalvonnalla tulee pyrkiä vaikuttamaan maakunnan keskeisten hankkeiden edistämiseksi Suomessa ja EU:ssa sekä hankkimaan rahoitusta hankkeisiin, jotka vahvistavat maakunnan osaamista ja vetovoimaa sekä parantavat liikkuvuutta maakunnasta ulospäin ja maakunnan sisällä.

Edunvalvonnan tavoitteiden toteutuminen vaatii usein monivuotista ja laajaa yhteistyötä. Vaikuttamistyötä tehdään yhdessä maakunnan kuntien, yritysten, kouluttajien, tutkimuslaitosten, valtionhallinnon edustajien ja vaalipiirin kansanedustajien kanssa.

Keski-Pohjanmaan maakuntahallitus hyväksyi 12.12.2022 edunvalvontatavoitteet vuosille 2023–2024. Tavoitteiden toteutumiseksi on tehty onnistunutta vaikuttamistyötä laajalla rintamalla yhteistyössä eri toimijoiden kanssa.  Vuosien 2024–2025 edunvalvonnan tavoitteet on koottu vuoden 2023 syys-lokakuussa laajassa yhteistyössä liiton ja kuntien välisten keskustelujen pohjalta.

Keski-Pohjanmaan maakuntahallitus hyväksyi 11.12.2023 edunvalvontasuunnitelman 2024–2025.

 

 

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme parantaa käyttökokemustasi. Jatkamalla vierailua verkkosivustolla hyväksyt, että tallennamme ja hyödynnämme laitteesi evästeitä. Lisätietoja

 
Sulje