Suomessa toteutetaan ohjelmakaudella 2014-2020 yhtä kansallista rakennerahasto-ohjelmaa, joka sisältää sekä Euroopan sosiaalirahaston (ESR) että Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) mukaiset toimenpiteet. Ohjelma-asiakirjassa määritellään rakennerahastotoiminnan tavoitteet ja kehittämiskohteet vuosina 2014-2020.
Suomen rakennerahasto-ohjelma 2014-2020
Itä- ja Pohjois-Suomen alueelle laadittu täydentävä alueellinen suunnitelma konkretisoi ja avaa tarkemmin Itä- ja Pohjois-Suomen alueellisia painotuksia rakennerahasto-ohjelman toteutuksessa.
Itä- ja Pohjois-Suomen alueellinen suunnitelma
Lisäksi Keski-Pohjanmaan rakennerahastovarojen kohdentamista ohjaa alueelle laadittu maakuntaohjelma.
Voimassa oleva maakuntaohjelma 2018-2021
Rahoituksen hakeminen
Hakeminen tapahtuu EURA 2014 järjestelmän kautta.
Hakemuksen täyttämiseksi tarvitset Suomi.fi -tunnukset.
EURA 2014 -järjestelmän hakijan palveluita käyttävien organisaatioiden on myönnettävä valtuudet Suomi.fi:n Valtuudet-palvelussa. Lisätietoa suomi.fi-valtuuksista löytyy sivulta https://www.suomi.fi/valtuudet.
Teemoitettuja hakuja järjestetään pääsääntöisesti 1-2 kertaa vuodessa, MIkäli toimijat kuitenkin jättävät hakemuksia EURA2014 järjestelmään avattavien hakujen välissä, käsitellään jätetyt hakemukset seuraavan avattavan haun yhteydessä. Hakuilmoituksen julkaistaan sekä Keski-Pohjanmaan liiton sivustolla että www.rakennerahastot.fi -sivustolla.
Valintaperusteet
Yleiset ja erityiset valintaperusteet
Säädökset ja ohjeet
Rakennerahasto-ohjelmaa koskevat säädökset ja ohjeet
Rakennerahasto-ohjelmasta rahoitetut hankkeet
Kaikki Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 Suomen rakennerahasto-ohjelmasta rahoitetut hankkeet löytyvät rakennerahastojen tietopalvelusta, jossa voi tehdä omia hakuja mm. maakunnan ja kunnan mukaan.
Kaikki rakennerahasto-ohjelmasta rahoitetut hankkeet ovat löydettävissä rakennerahastojen julkisesta tietopalvelusta.
TUTUSTU Keski-Pohjanmaalla rahoitettuihin EAKR ja ESR -hankkeisiin.
Keski-Pohjanmaan liitto ei lähtökohtaisesti toteuta oman tuotannon hankkeita rakennerahastotoiminnassa.
Ainoa meneillään oleva oman tuotannon hanke on rakennerahastovaroja välittävän viranomaisen hallinnointikuluihin tarkoitettu EAKR teknisen tuen hanke "Keski-Pohjanmaan liiton tekninen tuki 2014-2020".
Hankkeen keskeisenä tavoitteena on varmistaa Keski-Pohjanmaan rakennerahasto-ohjelman mahdollisimman onnistunut, täysimääräinen ja tuloksellinen toteutus.
Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaa toteutetaan vuosina 2014–2020.
Keski-Pohjanmaalle on tehty sekä maaseutustrategia että Manner-Suomen maaseutuohjelmaa tarkentava alueellinen suunnitelma (luonnos).
Keski-Pohjanmaa saanee vuosille 2014-2020 käyttöönsä kutakuinkin kuluvan ohjelmakauden (2007-2014) suuruiset määrärahat maaseutuohjelman mukaisten toimenpiteiden toteuttamiseen.
Maaseudun kehittämisohjelman toteutuksesta maakuntamme alueella vastaa Pohjanmaan ELY-keskus, josta saa tarkempaa tietoa maaseudun kehittämisohjelmaan liittyvän valmistelun etenemisestä ja toimeenpanosta Keski-Pohjanmaalla.
Pohjoisen Periferia ohjelman tavoitteena on auttaa syrjäisiä yhteisöjä Euroopan pohjoisreunalla kehittämään taloudellista, sosiaalista ja ympäristöllistä potentiaaliaan.
Ohjelman lähtökohtana on uusien toimintamallien luominen laajan alueen, harvan asutuksen, pitkien etäisyyksien, syrjäisyyden ja perifeerisyyden, kylmyyden ja karujen ilmasto-olosuhteiden, arktisuuden ja haavoittuvan luonnon asettamiin haasteisiin. Hankkeet vaativat kansainvälistä yhteistyötä vähintään kolmen maan alueiden kanssa. Ohjelma-alueeseen kuuluu Pohjois- ja Itä-Suomi sekä alueita Irlannista, Pohjois-Irlannista, Pohjois-Ruotsista, Skotlannista ja Norjasta. Färsaaret, Islanti ja Grönlanti ovat kokonaan ohjelma-aluetta.Erikoisuus on se, että kaikki ohjelma-alueen maat eivät ole EU:n jäsenvaltioita.
EAY -ohjelmilla tuetaan rajat ylittävää, valtioiden välistä ja alueiden välistä yhteistyötä EU:n sisärajoilla.
Tavoitteena on saada ohjelmaesityksille komission hyväksyntä syksyllä 2014, jolloin ensimmäiset haut voitaisiin avata vuoden 2015 alussa.
Keski-Pohjanmaa on alkavalla ohjelmakaudella 2014-2020 aktiivisesti mukana kahdessa rajat ylittävän yhteistyön ohjelmassa; Pohjoinen ja Botnia Atlantica.
Pohjoinen-ohjelmalle valittujen temaattisten tavoitteiden sisältö vastaa hyvin Eurooppa 2020 -strategian ja osia EU:n Itämeren alueen strategian tavoitteista siten, että ohjelma kohdentaa osaamiseen, innovointiin ja elinkeinoelämän kehitykseen perustuvaan taloudelliseen kasvuun vihreämmässä ja resurssitehokkaammassa ympäristössä, joka edistää korkeampaa työllisyyttä sekä parempaa sosiaalista ja alueellista yhteenkuuluvuutta. Linkki ohjelman sivuille.
Ohjelmakaudella 2014-2020 Botnia-Atlantica-alue kattaa kolmessa maassa kuusi aluetta ja yhden kunnan.Suomessa siihen sisältyvät Keski-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan maakunnat. Ruotsista ovat mukana Västerbottenin ja Västernorrlandin läänit sekä Nordanstigin kunta Gävleborgin läänissä. Norjasta Botnia-Atlantica-alueeseen kuuluu Nordland fylke. Linkki ohjelman sivuille.