Puolan opintomatka

 
Swietokrzyskie Region, Puola 14.-15.5.2024

Swietokrzyskie Region

Sijainti: Puolan keskiosassa, 11672km2

Asukasluku: 1237369 (2019)

Matkailu: Yksi kansallispuisto ja yhdeksän maisemapuistoa, kymmenen historiallista monumenttia ja yksi maailmanperintökohde.

Hyvät käytänteet

Baltow Tourist Complex

Käytänteen sisältö ja pilottitoimien hyödyntäminen: Koko perheen huvipuistokokonaisuus Kamiennan jokilaaksossa. Erinomainen toteutus usean eri yrittäjän yhteistyöstä on johtanut suuren huvipuistokompleksin rakentamiseen ja saanut 20 vuoden aikana 600 hengen kylään puolen miljoonan kävijämäärät.

Puiston rakennus alkoi, kun alueelta löydettiin esihistoriallisia dinosauruksen fossiileja. Asukasyhdistykset alkoivat rakentaa nähtävyyksiä historian juurille, mikä johti matkailuvirtojen voimakkaaseen kasvuun alueella. Tänä päivänä puistokokonaisuus käsittää dinosaurusten historiaa käsittelevän Jura Parkin dinosauruspatsaineen, eläinpuiston, miniatyyrikylän, jossa esille on Puolan tärkeimmät historialliset rakennukset, 3D-elokuvateatterin ja huvipuiston. Alueelta löytyy myös pieni majoitusliike ja ravintoloita. Talvella puistosta löytyy myös hiihtokeskus ja joulupukin kylä. Matkailijoita käy tällä hetkellä vuosittain noin puoli miljoonaa.

Historical Metallurgical Plant in Maleniec (historiallinen metallitehdas)

Käytänteen sisältö ja pilottitoimien hyödyntäminen: Satavuotias metallitehdas, jonka toimintaa voidaan edelleen matkailuryhmille esitellä. Työpajojen kautta on mahdollisuus ohjatusti mm. takoa oma naula tai valaa vanha tykinkuula. Työpajojen lisäksi alueella järjestetään nuorten osallistavia, päihteettömiä musiikkitapahtumia ja alueella on myös yksi päihdekuntoutusyksikkö, jonka asiakkaat osallistuvat alueen hoitoon. Vahva sosiaalisen vastuullisuuden painotus. Sinällään käytänne perustuu erittäin hyvin säilyneen tehtaan ympärille, mutta sosiaalisen vastuullisuuden aspekti on hyödynnettävissä laajemmaltikin.

Tehdas on Puolan yksi parhaiten säilyneitä 19-luvun alun metallitehtaita. Museo pyrkii matkailun avulla säilyttämään vanhaa perinnetietoa ja suojelemaan kohdetta. Museon vierailijat voivat osallistua sepän työpajoihin ja muihin aktiviteetteihin. Kesällä pihapiirissä voidaan järjestää musiikkitapahtumia. Matkailutuotoista saatava raha käytetään alueen ja perinteen suojelemiseen.

Etnographic Park in Tokarnia (kotiseutumuseo)

Käytänteen sisältö ja pilottitoimien hyödyntäminen: Kotiseutumuseot ovat Euroopassa yleisiä. Tokarnian museossa nähtävyyksiin on yhdistetty vanhaan puolalaiseen perinteeseen liittyviä työpajoja, ja alueella järjestetään paljon avoimia yleisötapahtumia.

Suurin kotiseutumuseo Puolassa; alueella on yli 80 eri puolilta maata tuotua vanhaa rakennusta, joissa vierailemalla voi tutustua entisajan kulttuuriin ja arkeen. Yli 65 hehtaarin museoalue on jaettu temaattisesti eri perinteisiin, ja nähtävyyksien lisäksi siellä voidaan järjestää työpajoja, jotka keskittyvät perinnetaitoihin kuten maanviljelykseen, käsitöihin ja ruoanlaittoon. Alueella pidetään myös suosittuja ulkoilmatapahtumia.

The Center of Tradition, Tourism and Culture, Mountains in Bieliny

Käytänteen sisältö ja pilottitoimien hyödyntäminen: Uusi, vasta rakennettu kulttuurikeskus.

Perinteiden, matkailun ja kulttuurin keskus on julkinen kulttuurilaitos Bielinyn kunnassa. Keskus vastaa matkailun infrastruktuurista ja EU-hankkeiden toimeenpanosta. Lisäksi keskus vastaa Pyhän Ristin Luostarin esittelystä ja esittelee kristinuskon historiaa. Alueella on mm. pieni kulttuurimuseo, majoitusliike sekä näyttely, joka esittelee paikallista historiaa interaktiivisin keinoin.

Sandomierz Apple Trail

Käytänteen sisältö ja pilottitoimien hyödyntäminen: Erittäin onnistunut esimerkki satojen yrittäjien yhteisestä projektista, jossa kaikki markkinoivat toistensa tuotteita, ja matkailijoilla on mahdollisuus vaalita viiden eri teemapolun väliltä mieleisensä patikointireitti, joka on tarvittaessa kuljettavissa myös autolla.

Sandomierzin ”Omenapuutarhan polku” on esimerkki erinomaisesti markkinoinnista ja hankkeesta, jossa matkailua on edistetty usean eri toimijan yhteistyöllä. Polku on noin 200 km pitkä ja tuo yhteen hedelmäviljelyn, ruokakulttuurin ja viinitarhat. Alueella on viisi pienempää polkua kuljettavaksi joko jalan, pyörällä tai autolla useiden eri omenapuutarhojen poikki, tutustuen samalla paikallisten yrittäjien tuotteisiin ja museoihin ja historiallisiin rakennuksiin polun varrella.

Liite: Kielce lehdistötiedote (englanniksi)

 

Kuvagalleria

Gallery image 1
 

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme parantaa käyttökokemustasi. Jatkamalla vierailua verkkosivustolla hyväksyt, että tallennamme ja hyödynnämme laitteesi evästeitä. Lisätietoja

 
Sulje