Raideliikenne

 

Keski-Pohjanmaan liitto tilasi keväällä 2023 Ramboll Finland:lta raideliikenteen työssäkäyntialueen volyymiselvityksen, jossa tavoitteena oli muodostaa maakunnan arkiliikkumisen tilannekuva ja määrittää raideliikenteen kysyntäpotentiaali Ylivieska – Seinäjoki -liikennekäytävässä. Matka-analyysit perustuvat Telia Crowd Insight -dataan. Matka-aineistona 9/2022 kaikki määritellyltä alueelta lähteneet matkat, keskimääräinen arkivuorokausi tunti- ja postinumeroaluetarkkuudessa. 

Keski-Pohjanmaan liikkumisen kokonaiskuvassa arkiliikkumisesta 94 % on maakunnan sisäisiä matkoja. Työssäkäynnistä 90 % suuntautuu maakunnan sisälle. Henkilöauton osuus matkoista on yli 70 %. Maakunnan sisäisissä matkoissa on valtaosa (92 %) kuntien sisäisiä matkoja. Korkein sisäisten matkojen osuus on Kokkolassa ja Perhossa. Kokkolan sisäiset matkat ovat noin 80 % maakunnan kuntien kaikista matkoista. Ylikunnallisia matkoja tehdään eniten Kannuksen ja Kokkolan välillä (noin 1000 matkaa/vrk), jossa on eniten joukkoliikenteen kysyntäpotentiaalia.

Raideliikennekäytävässä, Ylivieska – Seinäjoki, tehdään 425 000 matkaa, valtaosin käytävän sisällä. Maakunnan ulkopuolelle Pohjanmaan maakuntaan tehdään 6000 matkaa ja Etelä-Pohjanmaalle 4000 matkaa. Keski-Pohjanmaan kannalta korostuvat Kokkola-Kannus-Ylivieska ja Kokkola – Pedersöre. Raideliikenteen potentiaalia tunnistetaan olevan noin 4500 henkilöautomatkaa/vrk (2 % kaikista ha-matkoista käytävässä). Jos potentiaali saadaan realisoitumaan raideliikennematkoiksi esimerkiksi liityntäpysäköintiä ja/tai hinnoittelua kehittämällä tästä aiheutuva päästövähenemä olisi noin 10 kilotonnia vuodessa. Junaliikenteen aikataulut eivät iltapäivällä palvele parhaalla tavalla työssäkäyntiä. Akuutti tarve (junapysähdyksellä) yhteys Kokkolasta klo 16 Kannuksen ja Pännäisten suuntiin.

Lue tiivistelmä selvityksestä tästä

 

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme parantaa käyttökokemustasi. Jatkamalla vierailua verkkosivustolla hyväksyt, että tallennamme ja hyödynnämme laitteesi evästeitä. Lisätietoja

 
Sulje