Ajankohtaista

 

14.03.2024

Onnistunut OECD:n kaivosasiantuntijoiden vierailu Keski-Pohjanmaalla

 

ONNISTUNUT OECD:N KAIVOSASIANTUNTIJOIDEN VIERAILU KESKI-POHJANMAALLA

Keski-Pohjanmaan maakunta on mukana OECD:n ja Euroopan komission kaksivuotisessa hankkeessa, jonka tavoitteena on kehittää alueellisia kaivosekosysteemejä Euroopan unionissa sekä edistää vihreää siirtymää ja EU:n strategista riippumattomuutta kriittisten mineraalien tuotannossa. Keski-Pohjanmaan lisäksi hankkeessa on mukana yhdeksän Euroopan aluetta viidessä eri maassa Suomessa, Kreikassa, Portugalissa, Espanjassa ja Ruotsissa.

Keski-Pohjanmaan liitossa järjestetyssä OECD:n asiantuntijavierailun tiedotustilaisuudessa OECD:n asiantuntija Andres Sanabria kertoi olevansa vaikuttunut maakuntamme tekemisen tasosta.

  • Keski-Pohjanmaan maakunnan vahvuuksia ovat ehdottomasti positiivinen ja yhdessä tekeminen, maakunnallinen kaivosalan kehittämistyö ja ekosysteemilähtöinen kehittäminen, toteaa Anreas Sanabria.

OECD:n tutkijat tutustuivat nelipäiväisen vierailun aikana Keski-Pohjanmaan Litium-arvoketjun toimintaan sekä sen aluetaloudellisiin vaikutuksiin. OECD:n tutkijat olivat vaikuttuneita Kaustisen seutukunnan alueella sijaitsevista litiumvarannoista sekä toimista niiden hyödyntämiseksi. Erityisen hienona he pitivät sitä, että litium raaka-aineena jalostetaan akkukemikaaliksi Kokkolan suurteollisuusalueella. Kokkolan suurteollisuusalueen kiertotalousosaaminen mahdollistaa akkujen ja pattereiden kierrätykseen ja uusiokäyttöön liittyvien innovaatioiden ja liiketoiminnan syntymisen.

  • Maakunnan kannalta OECD:n asiantuntijoiden tutustuminen ja havainnot maakunnan kaivosalan kehitysvaiheesta ovat tärkeitä päätöksenteon, kaivosalan arvoketjujen luomisen, kansalaismielipiteen sekä ekologisesti kestän ja luonnon monimuotoisen kehityksen turvaamisen näkökulmasta. Voimme olla tyytyväisiä tähän mennessä saamaamme palautteeseen. Maakuntamme kaivosekosysteemin rakenteet ovat eurooppalaisessakin katsonnassa erinomaiset ja olemme monessa suhteessa malliesimerkki muille Euroopan toimijoille, nostaa vierailun aikana käydyistä keskusteluista Keski-Pohjanmaan liiton maakuntajohtaja Jyrki Kaiponen ja jatkaa:
  • Vieraat ovat arvostaneet kovasti eri hankkeidemme valmistelun ja toteutusten läpinäkyvyyttä. Kansalaiset ovat saaneet niistä jatkuvasti tietoa ja voineet aidosti vaikuttaa eri hankkeiden toteutustapoihin.

 OECD tuottaa vierailusta raportin ja se tulee maakunnan käyttöön myöhemmin. Tarkoituksena on myös järjestää Itä- ja Pohjois-Suomen maakuintien yhteinen kaivosalan tapahtuma Rovaniemellä kesäkuussa 2025.

Lisätietoja: maakuntajohtaja Jyrki Kaiponen puh. 040 140 8995 jyrki.kaiponen@keski-pohjanmaa.fi

Kuva OECD vierailun tiedotustilaisuudesta 14.3.2024 K-P:n liitossa. (Vasemmalta lukien) maakuntajohtaja Jyrki Kaiponen, OECD vieraat: Fernando Riaza, OECD, Andres Sanabria, OECD ja io Francos – Mining Council, Andalusia, Spain

 

 

 

Kuvagalleria

Gallery image 1
 
 

Sivustolla käytetään evästeitä, jotta voimme parantaa käyttökokemustasi. Jatkamalla vierailua verkkosivustolla hyväksyt, että tallennamme ja hyödynnämme laitteesi evästeitä. Lisätietoja

 
Sulje